woensdag 22 oktober 2014

De concurrent


Zoals in het vorige bericht aangegeven werd zullen we nog meer concurrenten van WhatsApp gaan bespreken. Telegram is al uitgebreid toegelicht en vandaag zullen we per concurrent de opties toelichten. 


Concurrent 1: WeChat

Dit is een concurrent afkomstig uit China en gemaakt door de internetgigant TenCent. WeChat lijkt veel op een kloon van iOS en veel mensen vinden het uiterlijk het grote negatieve punt van deze concurrent. Met deze messenger kun je onder andere verschillende games spelen met vrienden. Daarnaast kent de messenger de zogenaamde 'People nearby'-functie, met behulp van deze functie kun je op zoek gaan naar andere WeChat-gebruikers die dicht bij jou in de buurt aanwezig zijn. Zo kun je contact maken met deze onbekende gebruikers door ze uit te nodigen. Een ander voordeel is voor veel mensen dat je je telefoonnummer niet aan iemand hoeft te geven, maar je wel met diegene kan communiceren via deze app. In China zien ze deze concurrent ook nog als de vervanger van Twitter.


Concurrent 2: eBuddy XMS
Een concurrent!

Deze concurrent komt uit Nederland en is ontwikkeld door het bedrijf eBuddy, de berichtendienst is vele malen uitgebreider dan WhatsApp en kent veel groepsgebruikers. Wat voor veel mensen als een negatief punt wordt gezien van WeChat is een positief punt van eBuddy, namelijk het uiterlijk van de app. eBuddy heeft veel aandacht besteed aan het uiterlijk. Daarnaast heeft eBuddy, net als WhatsApp sinds kort, de mogelijkheid om ook berichten te versturen en ontvangen via je computer.

Concurrent 3: MessageMe
Ook deze concurrent is op meerdere platformen beschikbaar, deze heeft ook als positief punt het uiterlijk. De app is gemaakt in de stijl van Android en de mogelijkheden zijn ook groot wat betreft het versturen van berichten of media.

Concurrent 4: Kik Messenger
Volgens de makers van concurrent Kik Messenger zijn er al meer de dan 150 miljoen mensen die houden van deze messenger. Deze concurrent van WhatsApp is ook weer voor iedereen toegankelijk en je telefoonnummer hoeft niet gedeeld te worden. Je hebt een gebruikersnaam en wachtwoord en hierdoor blijft je privacy gewaarborgd geven ze aan bij Kik. Met Kik Messenger is het ook mogelijk de verschillende soorten media te delen en versturen aan vrienden en bekenden.

Overige concurrenten zullen besproken worden in volgende berichten!

dinsdag 21 oktober 2014

WhatsApp vs. Telegram

Het Telegram logo.


Wat zijn de voor- en nadelen van WhatsApp ten opzichte van Telegram en andersom. Om welke redenen kiest men voor WhatsApp en om welke redenen voor Telegram. Dit bericht zal de keuzes en motiveringen toelichten en bespreken.

Een reden zal voor velen de kosten van de mobiele app zijn, Telegram is een gratis App en WhatsApp was dit tot voor kort niet. De kosten van WhatsApp waren 0,89 euro. Daarnaast is heeft WhatsApp als voordeel dat het veel meer gebruikers kent in vergelijking met Telegram. Veel mensen vragen zich af in hoeverre je WhatsApp werkelijk gratis kunt noemen indien gegevens over jou misschien in de toekomst worden doorverkocht aan bijvoorbeeld Facebook.

Een grote open vraag is voor veel gebruikers van deze berichtendiensten of welke van de twee nu werkelijk veiliger is, zoals hierboven aangegeven zijn veel mensen bang dat WhatsApp informatie gaat verkopen aan Facebook in de toekomst. Telegram heeft hiervoor de zogenaamde geheime privé chat, deze verwijderd automatisch berichten die je naar iemand hebt gestuurd. Daarnaast blijkt uit het privacybeleid van Telegram dat alle data versleuteld wordt verstuurd en niet bewaard wordt.


Een voordeel dat voor Telegram spreekt is de snelheid, Telegram is sneller omdat het gebruik maakt van servers over de gehele wereld en deze staan ook bij jou in de buurt. Hierdoor kunnen berichten, foto´s of video´s sneller verstuurd worden. Daarnaast zit er geen limiet op de grote van de bestanden die je verstuurd.

Toch lijkt WhatsApp door de naamsbekendheid nog steeds meer gebruikt te worden dan Telegram en wordt het door veel mensen nog als belangrijkste berichtendienst applicatie gezien. Ondanks dat werken met Telegram bijna niet anders is, dus hieraan zal het niet liggen. 

Hiermee hebben we duidelijkheid verschaft over de verschillen tussen de twee berichtendiensten, toevoegingen zullen indien nodig volgen! Overige berichtendiensten zullen nog besproken worden indien het concurrenten zijn voor WhatsApp.




Gratis bellen met Whatsapp

Volgends de geruchten is bellen via Whatsapp dit jaar nog mogelijk.
Whatsapp is van plan om dit jaar nog een functie toevoegen binnen haar chat applicatie, waardoor het mogelijk wordt om gratis te bellen met andere Whatsapp-gebruikers. Dit heeft Jan Koum de CEO van Whatsapp in het begin van dit jaar aangekondigd bij het Mobile World Congress. Volgends CEO Koum zitten veel gebruikers van Whatsapp te wachten op een mogelijkheid tot bellen. De functie had in het tweede kwartaal al moeten zijn toegevoegd aan de berichten app voor zowel Android als IOS. Het blijkt dat het toch meer tijd nodig heeft om te kunnen worden geïmplementeerd binnen de App. De functie bellen voor de Windows Phone komt waarschijnlijk later op de markt.
Door een nieuwe functie toe te voegen gaat WhatsApp de strijd aan met onder andere skype en Viber, maar Blackbarry bied al een langere tijd de mogelijkheid om met andere Blackbarry gebruikers de bellen via de Messengerfunctie. Whatsapp heeft in ieder geval een samenwerking aangekondigd met de Duitse telecomprovider E-Plus, momenteel een dochteronderneming van KPN.

Opties naast het bellen

Binnen de functie van Whatsapp komt nog een extraatje in de vorm van een voicelogger, dit is een mogelijkheid om tijdens het bellen dat via Whatsapp een gesprek op te nemen. Het kunnen opnemen van telefoongesprekken is een gewilde functie en wordt steeds belangrijker. Momenteel is dit alleen mogelijk via externe diensten. Het is volgens de analisten nog onbekend of je alleen kan bellen met whatsapp contacten onderling, of dat je ook naar andere mobiele en vaste nummers kan bellen.

Volgens ICT juristen is het opnemen van telefoongesprekken legaal in het geval van het volgende:


‘Een telefoongesprek opnemen dat je zelf voert, mag je dus opnemen – ook wanneer je dat niet meldt aan de tegenpartij. Alleen het heimelijk opnemen van zo’n gesprek zonder deelnemer te zijn is dus strafbaar (tenzij je toestemming hebt van één van de deelnemers).’
Bellen