woensdag 26 november 2014

Whatsapp gaat berichten versleutelen


Bericht versleutelen in Whatsapp

berichten versleutelen
Voortaan gaat Whatsapp verstuurde berichten standaard versleutelen. Deze mogelijkheid wordt in eerste instantie alleen via de Android-app geïntroduceerd. Later wordt dit ook mogelijk voor andere besturingssystemen. Open Whisper Systems ontwikkeld samen met Whatsapp de encryptie. Versleutelen is momenteel al in gebouwd in de meest recente update van Whatsapp voor Android apparaten. Deze encryptie werkt voor alsnog alleen bij een op een gesprekken. De encryptie voor het versleutelen van groepsgesprekken en mediaberichten is er nog niet. Wellicht dat hier nog aan wordt gewerkt.



Versleutelen door middel van end tot end encryptie

Het gaat om volledige ‘end-to-end’ encryptie, wat inhoudt dat Whatsapp zelf nooit de inhoud van berichten kan zien. Gebruikers die elkaar versleuteld berichten sturen wisselen onderling encryptiesleutels uit, waarna alleen zij nog toegang hebben tot onderlinge berichten. Open Whisper Systems meld dat die typen chats binnenkort worden ondersteund. Bovendien wordt de ‘end-to-end’ encryptie binnenkort ook aan andere platformen toegevoegd. Eerder profileerden apps als Telegram en Cryptocat zich met de mogelijkheid om veiliger berichten te versturen, maar des ondanks bleef Whatsapp veel groter. Wereldwijd heeft de dienst Whatsapp ruim 600 miljoen actieve gebruikers. Waarvan  negen van de tien Nederlandse smartphonegebruikers zeggen te Whatsappen.

Versleutelen door Whisper Systems


Open Whisper Systems heeft zelf de berichten-app Textsecure gemaakt, hier worden ook de berichten  versleuteld. Whisper Systems kunnen alles versleutelen. De code achter die app is openbaar en heeft tot nu toe alle hackpogingen weerstaan. Dezelfde code wordt gebruikt om de functie voor Whatsapp te bouwen. Volgends de technisch directeur van Open Whisper Systems, Moxie Marlinspike, is zes maanden lang gewerkt aan de integratie van het versleutelen in Whatsapp. De functie zal automatisch aan worden gezet. Daarmee lijkt het voor moederbedrijf Facebook onmogelijk te worden om in de toekomst ooit de inhoud van Whatsapp-berichten te gebruiken om advertenties op gebruikers te richten. Het bedrijf Whatsapp heeft dat tot heden nog niet gedaan, daarnaast benadrukte het sociale netwerk eerder al dat Whatsapp onafhankelijk zou blijven opereren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten